Välja padelrack

Idag finns massor av rack på marknaden. Vi ska nu kortfattat försöka förklara vilka specifikationer som är viktiga för rackets egenskaper. Vi pratar i generella termer, men i slutändan är det mycket tycke och smak och vilken känsla du får med racket som blir avgörande.  

Padelrackets huvudform
Med detta menar vi själva träffytan på racketen. Man kan dela in Padelrack i tre olika former: Runda, Droppformade och Diamantformade. Ibland är dock skillnaden i form så liten mellan ett droppformat och ett diamantformat rack, att det är svårt att avgöra vad formen ska kallas. Därför benämns dessa ofta Hybridformade.

Padelrack med rund form har generellt den lägsta balanspunkten av de tre modellerna och karaktären ger då mer kontroll men lite mindre fart. Dessa rack har också ofta lite större sweetspot (förlåtande del av träffytan) och ett rack med rund form är oftast ett bra val för nybörjare och motionärer. Men även proffsspelare använder runda rack. Rack med lägre balanspunkt blir också lite mer skonsamma mot vanliga åkommor som "padelarmbåge".
 
Padelrack med droppformat rackethuvud ser, som namnet säger, ut som en droppe och är därför lite mindre platta på toppen jämfört med ett diamantformad rackethuvud. Rack med droppformat rackethuvud passar ofta både lite mer avancerade motionärer och tävlingsspelare.

Diamantformade padelrack har ofta en högre balanspunkt och är därmed något mer framtunga. De ger ofta mycket fin fart men lite sämre kontroll så det gäller att du själv som spelare har koll på läget. Dessa passar därför, generellt, till lite mer avancerade spelare.

Vikt
Padelrack väger mellan 340 och 395 gram. Det kan tyckas vara en liten differens men varje gram gör skillnad. En lätt rack kan man säga väger max 355 gram. Ofta passar lite lättare rack för nybörjare och motionärer där man kan gå upp på en tyngre rack när spelstyrkan utvecklas. Damer och juniorer har också generellt lätta rack överlag.

Ytans hårdhet
När det gäller träffytan på padelrack brukar man tala om hård eller mjuk yta. En hård yta ger mer kontroll men mindre fart medan det då är tvärtom med en mjuk yta. Här är det upp till var och en vad man trivs bäst med. NovaSwedens rack FENIX har en yta på 3K, som innebär 3000 kolfibertrådar/cm², medan vårt rack NASH har en yta på 12K och blir därför lite hårdare.

Vissa padelrack har idag också ett lite strävare ytskikt, s k sandpappersryta. Det gör att man får lite mer ”bett” och något mer skruv på bollen. Både vårt FENIX och NASH-rack har denna sandpappersyta.

Kärnan
Kärnan i racken består oftast av EVA som är ett skumgummiliknande material som kan ha olika hårdhet. Här finns ingen riktig standard och olika tillverkare har olika EVA. Men man brukar prata om mjuk, medium och hård EVA och där mjukare EVA brukar lämpa sig lite mer för mindre vana spelare. Men även här är det tycke och smak.

Sammanfattning
Är du nybörjare/medel kan det vara en fördel med ett rundformat rack med lite lägre vikt och balanspunkt och som blir lite mer skonsamt, där vi föreslår NovaSwedens FENIX. Ju bättre du blir desto mer troligt är det att du vill ha ett lite tyngre padelrack med en annan huvudform, där vi då föreslår vårt NASH-rack.